Heleen Klopper

Lening € 5.000

 

Productontwerper Heleen Klopper onderzoekt de materialiteit van textiel in relatie met het lichaam en als bemiddelaar tussen mensen en hun omgeving. Duurzaamheid, reparatie en traditie vormen belangrijke uitgangspunten in haar praktijk.

In 2009 won Klopper de New Material Award met Woolfiller, een wolplamuur om gaten in wollen kleding te repareren.

terug naar overzicht

Made to Mend

Momenteel ontwikkelt Klopper ‘Made to Mend’. Deze kledinglijn gebruikt gewapende wol als als uitgangspunt. Dit nieuwe materiaal dat Klopper zelf ontwikkelde, is eenvoudig te herstellen omdat het een ingebouwde reparatiemogelijkheid heeft. Het weefsel is een ‘platbinding’, een structuur die de beste basis biedt voor traditioneel stopwerk.

Klopper verzet zich met ‘Made to Mend’ tegen de verspilling in de mode-industrie die kleding produceert die slechts een seizoen meegaan. Niet alleen het weefsel is duurzaam, maar ook het uiterlijk is archetypisch. Zo verveelt het niet snel en hoef je niet iedere herfst een nieuwe jas te kopen.

‘Made to Mend’ werd gepresenteerd tijdens Dutch Design Week 2017 in Eindhoven, en tijdens de Engaged Art Fair in De Balie in Amsterdam.

Met de lening van Fonds Kwadraat bekostigde Klopper de productie van een eerste jasje en een tas.

Deze lening is mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.

‘Met de lening van Fonds Kwadraat bekostigde ik de eerste productie. Ik betaalde er de kleermakers van.’

website