Annelies Planteijdt

Lening € 3000

Annelies Planteijdt is een beeldend kunstenaar die voornamelijk actief is als edelsmid en sieraadontwerper. Ze werkt met kostbare materialen als goud, zilver en titanium, maar bijvoorbeeld ook met karton.

Museum CODA in Apeldoorn toont tussen 5 juni en 1 oktober 2017 werk van Planteijdt uit de periode 1982 – 2016 in de overzichtstentoonstelling ‘Mooie Stad’. Gelijktijdig is nieuw werk van Planteijdt te zien bij Galerie Marzee in Nijmegen. Met de lening van Fonds Kwadraat schafte Planteijdt kostbaar goud aan om nieuw werk te kunnen maken.

 

terug naar overzicht

‘Mooie Stad – Collier en Spiegel’ (fase 2), 2017, goud/pigment.

MOOIE STAD

‘Mooie Stad’ geeft aan de hand van 40 colliers in combinatie met tekeningen en voorwerpen een overzicht van de ontwikkeling van het werk van Planteijdt. Ieder collier is vergezeld van archiefmateriaal en bepaalde objecten om inzicht te geven in de verbanden die Planteijdt ziet tussen verschillende vakgebieden en haar werk.

De werken zijn op te vatten als halssieraden, maar ook als plattegronden of stillevens. In ongedragen staat hebben de sieraden een grafisch karakter. Wanneer het sieraad wordt gedragen komt de statische vorm tot leven en voegt de grilligheid van het menselijk lichaam een nieuwe dimensie toe aan het werk.