Wie kan de lening aanvragen?

Ben je professioneel beeldend kunstenaar, fotograaf of ontwerper? Dan kom je in aanmerking voor een rentevrije lening van Fonds Kwadraat. Vraag financiering aan als je geld nodig hebt voor bijvoorbeeld een expositie of presentatie in binnen- of buitenland, een residency, een fotoboek of kunstenaarsboek, een prototype, of voor een website of de aanschaf van apparatuur.

Eindexamenstudenten van kunst- en designacademies kunnen een lening van maximaal € 800 aanvragen. Ook kleine kunstinstellingen kunnen bij Fonds Kwadraat terecht.

Twijfel je of je project in aanmerking komt, neem dan contact op met Gili Crouwel (directeur), 020 6255112 of via info@fondskwadraat.nl.

Information in English

Scroll tot voorbij de rode balk voor FAQ.

Hoe vraag je de lening aan?

Vraag de lening digitaal aan via onze website. Een commissie beoordeelt de aanvragen op professionaliteit (CV), de kwaliteit van je werk en de kwaliteit van het project waarvoor de lening wordt aangevraagd (artistieke kwaliteit, haalbaarheid, financiële verantwoording).

Na goedkeuring van je aanvraag teken je een overeenkomst voor de maandelijkse aflossing per automatische incasso. Voorbeeld overeenkomst.

Scroll tot voorbij de rode balk om te zien wat er nodig is voor de aanvraag.

Borgstelling
Als het bedrag hoger is dan € 5.000 is een borgstelling vereist. Studenten hebben altijd een borgstelling nodig voor het hele leenbedrag.

Voorbeeld borgformulier.

Neem contact op met info@fondskwadraat.nl voor het borgformulier en lever het na goedkeuring van de aanvraag in samen met de overeenkomst voor de aflossing.

De aflossing van de lening
Een lening wordt in maximaal drie jaar in maandelijkse termijnen afgelost. Bij een bedrag lager dan € 3.500 is de aflossingstermijn korter. De eerste aflossing is ongeveer twaalf weken nadat het geld beschikbaar is gesteld. Sneller aflossen is altijd mogelijk.

Bij het afsluiten van de lening betaal je eenmalig administratiekosten van 2,5% van het te lenen bedrag. Dit bedrag wordt meteen bij het aangaan van de lening verrekend.

Een voorbeeld: voor een lening van € 3.500 bedragen de administratiekosten € 87,50. Er wordt € 3.412,50  overgemaakt. De aflossing per automatische incasso bestaat uit 36 termijnen van € 97,22.

Het maandelijkse aflossingsbedrag zie je in dit overzicht.

Wanneer kan ik een lening aanvragen?

Een aanvraag indienen kan het hele jaar door. Er zijn minimaal vijf toekenningsrondes per jaar. De vergaderingen van de adviescommissie zijn ongeveer twee weken na een sluitingsdatum voor aanvragen. Binnen een paar dagen na een commissievergadering krijg je bericht of je aanvraag gehonoreerd is.

De komende sluitingsdata zijn:

17 maart 2024
19 mei 2024
15 september 2024
10 november 2024

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt het voordat ik het geld van de lening krijg?

Als je aanvraag is gehonoreerd, wordt het contract voor de aflossing naar je gemaild. Zodra Fonds Kwadraat een ondertekend exemplaar en een kopie van een recent bankafschrift heeft ontvangen, en indien nodig een borgstelling, wordt het geld overgemaakt.

Hoe zit het met de borgstelling?

Bij een lening van meer dan 5.000 euro moet iemand anders garant staan voor het bedrag dat boven de 5.000 euro uitkomt. Bij een lening van 6.000 euro is dus een borgstelling nodig van 1.000 euro. Bij de maximale lening van 8.000 euro vraagt Fonds Kwadraat een borgstelling van 3.000 euro. Mocht je om wat voor reden dan ook niet in staat zijn je lening volledig af te lossen, dan vraagt Fonds Kwadraat degene die de borgstelling heeft getekend het bedrag te betalen. Als de lening volgens afspraak wordt afgelost, hoeft de borgsteller dus niets te betalen. Degene die het borgformulier tekent kan een familielid zijn, of een vriend of kennis. Ook een galerie of opdrachtgever kan garant staan voor je lening.

Ik heb een lening en ik wil voor een nieuw project weer een lening afsluiten. Kan dat?

Als tenminste driekwart van een lening is afgelost kun je een nieuwe lening aanvragen. Als deze lening wordt toegekend en het leenbedrag is overgemaakt, los je het resterende deel van de eerdere lening af. Dit resterende bedrag kun je opnemen in de begroting van de nieuwe lening. Neem hierover van te voren contact op met Fonds Kwadraat.

Kan ik mijn lening versneld aflossen?

Ja, dat kan altijd. Zodra het geld weer op de rekening van Fonds Kwadraat staat, kan het uitgeleend worden aan een andere kunstenaar of ontwerper. Na aflossing kun je een nieuwe lening afsluiten.

Kan ik een lening krijgen als ik in het buitenland woon?

De leningen zijn bedoeld voor kunstenaars met de Nederlandse nationaliteit en kunstenaars die een verblijfsvergunning hebben voor de duur van de lening. Je moet ingeschreven staan in Nederland en een Nederlands banknummer hebben. Bij twijfel vraagt Fonds Kwadraat een borgstelling.

Wat als twee kunstenaars of ontwerpers samenwerken aan één project?

Het is mogelijk om gezamenlijk een aanvraag van maximaal 8.000 euro in te dienen voor één project, waarbij een van de twee kunstenaars de contractverplichtingen op zich neemt. Ook is het mogelijk om twee afzonderlijke leningen aan te vragen voor hetzelfde project. Het maximale bedrag is dan 2 x 8.000 euro.

Fonds Kwadraat heette toch eerst Materiaalfonds?

Dat klopt. Kunstenaars die het fonds nog niet kenden, dachten soms dat ze er geen lening konden aanvragen omdat hun project niet specifiek met materiaal te maken heeft. Omdat het fonds niet alleen materiaal financiert, maar artistieke projecten en producties in brede zin heeft het fonds sinds oktober 2015 een nieuwe naam: Fonds Kwadraat.

Toelichting digitale aanvraag

Application Instruction English in 7 steps

Vraag in zeven stappen een rentevrije lening aan:

Stap 1: welk bedrag wil je lenen?

Stap 2: vul je (persoons)gegevens in.

Stap 3: vul discipline (niet meer dan 3) en opleiding(en) in.

Stap 4: CV, toelichting werk, projectplan en begroting.

Download het Word document en plak / voeg in, zonder afbeeldingen of foto’s:

 • cv (maximaal 2 pagina’s, van de afgelopen vijf jaar)
 • een korte toelichting op je werk (max. 100 woorden)
 • projectplan met motivatie (maximaal 1 A4)
 • begroting van het project met daarin de dekkingskosten

Sla het document op als Word of pdf bestand en upload dat.

Stap 5: upload een pdf met maximaal twaalf afbeeldingen van recent werk

Zorg dat elke afbeelding een complete omschrijving (titel, jaartal, afmeting en materiaal / techniek) heeft. Maak een voorblad / eerste slide met daarop je naam en de projectnaam. Je kunt de pdf met afbeeldingen  ook via bijvoorbeeld www.wetransfer.com sturen naar info@fondskwadraat.nl. Upload dan wel minimaal één afbeelding in pdf.

Stap 6: upload je recentste jaarrekening (samenvatting) of belastingaanslag.

Stap 7: verstuur je aanvraag.

Je ontvangt binnen twee werkdagen een bevestiging. Zo niet, neem dan contact met ons op. 

 

Gevraagde informatie kleine instellingen beeldende kunst

 • Contactgegevens
 • Rechtsvorm en KvK nummer
 • Doelstelling / activiteiten van de organisatie
 • Initiatiefnemer / beschrijving van de organisatie
 • Project (max. 1 A4)
 • Begroting
 • Visuele documentatie (zie hierboven)
 • Kopie laatste jaarrekening

Fonds Kwadraat vraagt de initiatiefnemers en/of derden garant te staan voor de lening.