Interview met REM Atelier

Uitgelicht: REM atelier

REM atelier, 'Growing Plants Indoors', 156 x 62,5 x 13 cm, hout, plexiglas, led licht, digitale kleurenprint, afstandbediening voor verschillende lichtsterktes.

REM atelier, ‘Growing Plants Indoors’, 156 x 62,5 x 13 cm, hout, plexiglas, led licht, digitale kleurenprint, afstandbediening voor verschillende lichtsterktes.

REM atelier is een samenwerking tussen kunstenaar Remty Elenga en ontwerper Remco van Halderen. Hun gezamenlijke project ‘Growing Plants Indoors’ was de aanleiding voor de twee om samen een atelier te starten.
REM atelier ontving in 2014 en 2017 rentevrije financiering voor de materiaalkosten van de lichtsculpturen. We vroegen REM atelier naar hun samenwerking en de rol die Fonds Kwadraat heeft gespeeld in hun ontwikkeling.

‘Growing Plants Indoors is ontstaan vanuit het beeld van planten in de vensterbank. Deze planten zitten gevangen achter glas. Als je daarover nadenkt is dat eigenlijk onnatuurlijk. De eerste lichtsculptuur die we hebben gemaakt is een fotografische weergave van onze eigen bananenplant thuis. Toen we een paar jaar later met de serie begonnen was die eerste bananenplant overleden, maar de afbeelding blijft voor altijd geconserveerd.’

‘In ons werk spelen we met het idee dat functie en betekenis van een object door een bepaalde context of gebruik kunnen verschuiven. We zijn nooit begonnen vanuit het plan om een lamp te maken, maar echt een serie lichtobjecten. Het is interessant om te merken dat de Growing Plants een dubbele functie krijgen doordat mensen ze ook als lamp gebruiken: wanneer is een object een gebruiksvoorwerp en wanneer is het een kunstwerk?’

‘We wilden in één keer een serie Growing Plants Indoors maken. Ieder lichtobject in de serie is gebaseerd op een andere bananenplant, als een soort bos dat zich steeds verder uitbreidt. Door de lening van Fonds Kwadraat was het mogelijk in één keer tien lichtbakken te maken, dat heeft een grotere impact dan een enkel sculptuur. Zo hebben we onszelf op de kaart gezet. Het is natuurlijk wel spannend om een lening aan te gaan, want het is een grote som geld die je investeert, maar we hadden er vertrouwen in dat we de sculpturen zouden verkopen.’

‘Growing Plants Indoors is het begin geweest van onze samenwerking als REM atelier. De grenzen tussen mijn praktijk als beeldend kunstenaar en Remco’s praktijk als ontwerper zijn steeds meer vervaagd. Ik kan nu net zo goed zagen en dingen in elkaar zetten. Vanuit onze eigen achtergrond zijn we echt één geworden en kunnen we van gedaante wisselen. Doordat we ons met dit werk op de grens van kunst en design begeven, was het lastig financiering te vinden. We begeven ons in een vaag gebied dat niet helemaal past bij de verschillende fondsen voor kunst of ontwerp.

 

REM atelier Spring House

REM atelier Spring House

Wat heeft de lening betekend?

De lening heeft ervoor gezorgd dat we aan de slag konden. Het idee lag klaar, alles was er, alleen het geld om te investeren ontbrak. Door de lening konden we in één keer de serie maken. Die hebben we vervolgens verkocht. Van dat geld konden we weer nieuw werk maken.

Een subsidie is een gift, dat is natuurlijk heel fijn, maar we hadden veel vertrouwen dat de investering zichzelf wel zou terugverdienen. Dit was een fijne weg. Je houdt het in eigen hand, je hoeft niets te verantwoorden, het is je eigen verantwoordelijkheid hoe je het doet, hoe je het verder afhandelt.’

Spring House

REM atelier maakte in opdracht van Spring House lichtsculpturen voor drie nissen in het trappenhuis. Door te spelen met schaal wekken de werken de illusie dat er naast Spring House een grote ruimte vol planten is in plaats van de blinde muur waar het trappenhuis eigenlijk op uitkeek.

Gerelateerd nieuws item