50 Jaar rentevrije leningen voor kunstenaars en ontwerpers

Vier met ons mee:

50 jaar
Fonds Kwadraat

Geschiedenis

Eind jaren zestig van de vorige eeuw pleitte beeldhouwer Karel Kneulman voor een leningenfonds voor beeldhouwers. Met een rentevrije lening konden beeldhouwers hun gipsen beelden in brons laten gieten om ze vervolgens te verkopen. Zo ontstond het Materiaalfonds. Al snel bleek dat ook schilders, fotografen, videomakers en ontwerpers baat hadden bij een rentevrije lening. Omdat de leningen niet alleen bedoeld zijn voor materialen, werd de naam in 2015 veranderd in Fonds Kwadraat. Fonds Kwadraat vermenigvuldigt kapitaal.

Tot de eerste kunstenaars die een lening afsloten behoren de fotograaf Ed van der Elsken, de schilder Aat Veldhoen en ontwerper Gijs Bakker. In de loop van de jaren zijn leningen verstrekt aan vele andere kunstenaars en ontwerpers van naam, zoals Berend Strik, Fransje Killaars, Marnix Goossens, Ineke Hans, Claudy Jongstra, Studio Drift en Fiona Tan.

Timeline

1971

Oprichting Stichting Materiaalfonds, met subsidie van het ministerie van CRM, later OCW

1996

Materiaalfondsprijs, winnaar Claudy Jongstra

2000

Materiaalfondsprijs, winnaar Dan Geesin

2002

Materiaalfondsprijs, winnaar Bertjan Pot

2008

Splitsing bestuur en commissie

2008

Lener van het Jaar Prijs, winnaar Studio Drift

2009

Geen subsidie meer van OCW

2009

Samenwerking met Fonds BKVB, later het Mondriaan Fonds

2009

Oprichting DOEN Materiaalprijs, met Stichting DOEN

2012

The Weight of Colour: internationale manifestatie over kleur

2014

Samenwerking met Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en met CBK Rotterdam

2014

Eerste fondsen op naam: Fotofonds FBHW en Fonds P. T.

2014

DOEN Materiaalprijs wordt New Material Award, partners Stichting DOEN en Het Nieuwe Instituut

2015

Naamsverandering: Materiaalfonds wordt Fonds Kwadraat, verhuizing naar Spring House

2018

Oprichting van de Geefkring

2019

Verhuizing naar A Lab in Amsterdam Noord

2020

Galeries kunnen ook een lening aanvragen

2021

Vijftigjarig jubileum

In 50 jaar tijd hebben we

2 8 8 5

projecten gesteund en voor

1 0 5 9 4 6 3 4

aan leningen uitgegeven

Revolving Fund

Fonds Kwadraat ondersteunt en investeert in talentvolle kunstenaars door middel van een rentevrije lening, in de vorm van een revolving fund. Het geld wordt uitgeleend, komt in maandelijkse termijnen binnen drie jaar terug en wordt weer uitgeleend aan een andere kunstenaar. Op deze manier ondersteunt Fonds Kwadraat met een bescheiden kapitaal vele kunstenaars.

Uitgelicht

#10 - Lilia Luganskaia

Lilia Luganskaia (1990) studeerde in 2014 af aan de Gerrit Rietveld Academie. Ze exposeerde in binnen- en buitenland. Met de lening van Fonds Kwadraat investeerde ze in een fotoboek, getiteld Hortus.

#9 - Sander Coers

Sander Coers (1997) studeerde in 2021 af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. In hetzelfde jaar bracht hij een fotoboek uit getiteld Come Home. De invloed van de natuur in zijn werk is sterk, opgeroepen door nostalgische herinneringen aan hete zomers en zoele avonden uit zijn jeugd.

#8 - Aliki van der Kruijs

Aliki van der Kruijs (1984) is ontwerper en onderzoeker. Zij bevraagt en verbeeldt de relatie tussen mens, natuur, kleur en ruimte, met een sterke focus op het medium textiel. Aliki is ook lid van de commissie die vijf keer per jaar de aanvragen voor een lening beoordeelt.

#7 - Sabina Timmermans

Sabina Timmermans studeerde in 2007 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. In haar schilderijen tast ze de grenzen af tussen cultuur en natuur, tussen binnen- en buitenruimte, oerwoud en tuin, gevaarlijk en veilig.

Sabina kreeg een lening voor een werkperiode bij Sundaymorning@ekwc (Europees Keramisch Werkcentrum) in Oisterwijk. Daar kon zij volop experimenteren met klei en maakte zij drie- in plaats van tweedimensionaal werken.

#6 - Galerie Dürst Britt & Mayhew

Galerie Dürst Britt & Mayhew werd in 2015 opgericht door kunsthistoricus en curator Jaring Dürst Britt en kunsthistoricus en criticus Alexander Mayhew. De galerie is gevestigd in een voormalige garage in de Van Limburg Stirumstraat, vlakbij Station Den Haag HS, en toont werk van kunstenaars van verschillende nationaliteiten en artistieke achtergronden.

Dürst Britt & Mayhew was de eerste galerie die gebruik maakte van de galerie-lening van Fonds Kwadraat, die begin dit jaar in het leven is geroepen.

#5 - Lieselot Elzinga

Lieselot Elzinga, muzikant, performer en modeontwerper, studeerde in 2018 af aan de Gerrit Rietveld Academie met de collectie Baby’s Berserk, waarmee ze in één klap haar naam vestigde. Op de academie ontmoette ze Miro Hämäläinen, met wie ze nu het kledingmerk Elzinga runt. Lieselot investeerde in een nieuwe collectie voor moderetailer MatchesFashion en zette daarmee een grote stap in de ontwikkeling en professionalisering van het label Elzinga.

#4 - Michael Tedja

Michael Tedja (1971) is schilder, tekenaar, dichter, schrijver en curator. Zijn oeuvre is gebaseerd op al deze disciplines. Michael Tedja exposeerde onder andere in het Centraal Museum in Utrecht, in Cobra Museum in Amstelveen en bij Chimento Contemporary in Los Angeles.

De lening werd gebruikt voor de aanschaf van verf, doek en oliekrijt. Tijdens de coronacrisis werkt Michael Tedja gestaag door in zijn atelier. We vroegen hem naar zijn werk en toekomstplannen.

 

#3 - Marie-José Jongerius

Fotograaf Marie-José Jongerius heeft inmiddels vijf boeken op haar naam staan. Nu is ze bezig met het editen van de eerste tien minuten van haar film Los Angeles Palms | Nature as Architecture.

Marie-José Jongerius gebruikte de lening voor een deel van de productiekosten van de bovengenoemde film. ‘Het is fijn extra ruimte te hebben om projecten precies zo uit te kunnen voeren als je voor ogen hebt,’ aldus Marie-José.

#2 - Jaya Pelupessy

Jaya Pelupessy studeerde fotografie aan de HKU in Utrecht. Met zijn fotografie wil hij snelheid uit onze visuele consumptie halen door terug te grijpen op oude fotografische technieken en materialen. Jaya reageert hiermee op de toenemende mate waarin we via verschillende media met elkaar communiceren en
talloze reproducties van momenten, ervaringen en culturen via (digitale) instrumenten tot ons nemen.

Jaya investeerde in nieuwe apparatuur, zodat hij verder kon met zijn onderzoeksproject ‘Manufactured Manuel’.

#1 - Jólan van der Wiel

Ontwerper Jólan van der Wiel werkt meestal vanuit een onderzoeksvraag. Eerst dacht hij vooral na over losse producten en technieken; nu werkt hij vanuit thema’s waarvoor vaak veel nieuwe technieken tegelijkertijd worden ontwikkeld om samen een verhaal te vertellen. De lening van Fonds Kwadraat in 2017 was belangrijk voor deze switch naar een nieuwe manier van werken.

Met de lening investeerde Jólan in Tropic City, tentoongesteld in het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. We vroegen hem waar hij nu mee bezig is en hoe hij de toekomst ziet.

Jubileumprogramma

De programmering rondom het jubileum wordt binnenkort bekendgemaakt. Houd onze jubileumpagina en sociale media kanalen in de gaten voor updates. Lees het persbericht van 5 januari 2021.

Met dank aan

Mondriaan Fonds
Stimuleringsfonds Creatieve Industrie
CBK Rotterdam
BankGiro Loterij Fonds
Fonds 1999
Fonds P.T.
Fotofonds FBHW
Joep van Lieshout Fonds
AkzoNobel Art Foundation
En alle donateurs van de Geefkring

De Geefkring

Fonds Kwadraat wil groeien en meer kunstenaars en ontwerpers ondersteunen met een rentevrije lening. U kunt hierbij helpen. Door lid te worden van onze Geefkring kunt u samen met Fonds Kwadraat investeren in talentvolle kunstenaars en ontwerpers. Het geld wordt uitgeleend, komt terug en wordt opnieuw uitgeleend. Met uw gift ondersteunt u dus niet één maar vele kunstenaars en ontwerpers: Fonds Kwadraat vermenigvuldigt uw gift. Als lid van de Geefkring ontmoet u kunstenaars, ontwerpers en andere kunstliefhebbers. Particulier doneren aan Fonds Kwadraat kan vanaf € 1.000 per jaar (minimaal vijf jaar).

Oud-bestuurs- en commissieleden

Bestuursleden van Fonds Kwadraat 
(in chronologische volgorde)
Dick Elffers, Anton Bruggeman, Joost van Santen, Jurriaan Schrofer, Henk Rijzinga, Berend Bodekamp, Wladimir Zwaagstra, Hans Landsaat, Wim Drion, Egon Schrama, Gerard Höweler, Marijke Geys, Henri Plaat, Franck Gribling, Jan van der Pol, Albert van der Weide, Jos Hachmang, Harry Heyink, Jan Wierda, Téjo Rémy, Laïla Meliani, PJ Roggeband, Jan Wierda, Rob van der Werdt, Ineke Hans, Jerome Symons, Saskia Janssen, Ad de Jong, Michiel Kluiters, Mélanie Visser, Annette Mullink, Roelof Mulder, Paul Mueller, Marleen Engbersen, Dennis Stam, Jennifer Tee, Gervaise Coebergh, Joost Rietvelt, Thomas Eyck, Nina Fontijne.

Commissieleden
Michiel Kluiters, Iris Kensmil, Bart Stuart, Arnout Visser, Juul Hondius, Chris Kabel, Heleen Klopper, Jean Bernard Koeman, Eelco van der Lingen, Wieki Somers, Thomas Manneke, Barend Santen, Martine Stig, Rianne Makkink, Arnout Visser, Luuk Wilmering, Frank Koolen, Tiong Ang, Aliki van der Kruys, Casper van der Kruk.

Lenen

Ben je professioneel kunstenaar of ontwerper en heb je voorfinanciering nodig voor een artistiek project, zoals een expositie, modeshow, presentatie, kunstenaarsboek of prototype, dan kan je een lening aanvragen. Ook galeries kunnen bij Fonds Kwadraat terecht.

Lening aanvragen

Steun ons

Houdt u van kunst en vindt u het belangrijk dat talentvolle kunstenaars werk kunnen blijven maken, ook in de toekomst? Steun dan Fonds Kwadraat met een schenking of neem Fonds Kwadraat op in uw testament.

steun ons